De geboorte van het nieuwe logo

Sinds de zomer van 2019 heeft de 100 Day Warrior een eigen gezicht gekregen. Er was wel een logo maar dat was eigenlijk maar een schets en niet echt ingebed in een huisstijl.

Sinds ik bezig ben met spirituele groei ben ik meer geïnteresseerd in de binnenkant dan de buitenkant en van design en techniek heb ik nooit echt verstand gehad. Dus toen de 100 Day Warrior een schot in de roos bleek was mijn eerste reactie niet om meteen aan de packaging te gaan werken. Maar ik had wel een website nodig om mensen zich te kunnen laten inschrijven en ik moest ook wel een beetje vertellen wat we nou precies deden. Dat werd een houtje-touwtje site die het goed genoeg deed om er een tijd lang mee vooruit te kunnen.

Maar nu heb ik dus met help van Sebastiaan Herbschleb en Milenko van Lier een nieuwe website met een huisstijl waar goed over is nagedacht. Het was een hele bevalling. Ik vind het leuk om iets te delen over de gedachten achter het logo.

Het logo is afgeleid van de ensō. Dat is Japans voor cirkel of cirkelachtige vorm en in de zentraditie wordt het kalligraferen van een cirkel in één vloeiende beweging op de uitademing geoefend. Zo kan de cirkel een afspiegeling worden van de ‘zen mind’: leeg, stil, sereen. Een cirkel drukt zowel leegte als verbinding en eindeloosheid uit. Volgens de zenmeesters kan de ensō niet uitgelegd worden maar alleen ervaren, door ernaar te kijken en jezelf stil te laten worden.

‘Onze’ ensō zou je kunnen zien als een moderne versie, zoals ik mijn lessen heb ontvangen van hedendaagse, Westerse zenmeesters.  Wat ontwerper Milenko heeft geprobeerd is om het gevoel van de 100 Day Warrior, waar de wijsheid van zen en andere tradities op een moderne manier wordt aangereikt te vertalen door Japanse symboliek te digitaliseren.

Milenko heeft gespeeld met de Gulden Snede. Dit is hoe hij het beschrijft:

“Het logo is op een exacte manier opgebouwd. Dankzij deze opbouw oogt het logo krachtig, sierlijk en rustgevend tegelijkertijd. Naast de opbouw is het vrijhouden van het logo minstens even belangrijk. Daarom is er een witregel om het logo bedacht die altijd moet worden gehandhaafd.

1. Logo opgebouwd volgens Phi – De Gulden Snede
Het logo is opgebouwd volgens de Gulden Snede. Het getal Phi oftewel a / b = (a + b) / a = 1.6180339887498948420 …

De Gulden Snede vindt men overal terug. In Griekse architectuur, Leonardo da Vinci zijn kunst, fotografie, natuur en de opbouw van het menselijk lichaam. Door de Gulden Snede toe te passen op de ensō vertalen we het tijdloze en eindeloze aspect van de ‘zen mind’ naar het universele aspect van schoonheid”

Het harde roze symboliseert het moedige en grensverleggende aspect van de 100 Day Warrior. We zijn niet bang om voor soft of verwijfd te worden uitgemaakt en niet bang om verwachtingspatronen los te laten terwijl we de tradities die ons voeden eerbiedigen. Ik hoop dat jij het ook mooi vindt!