VERBINDING VERBROKEN: EEN FASCINEREND BOEK OVER DEPRESSIE EN DE FARMACEUTISCHE INDUSTRIE

Ergens in 2001 of 2002 begon ik met lezen over de menselijke geest. Ik wilde weten wat er mis met me was, hoe kon het dat 10 dagen na elkaar mijn toenmalige compagnon en mijn toenmalige geliefde me lieten weten niet verder met me te willen? Ik las mijn eerste boeken over zen, psychologie en filosofie en las door tot ik een klein jaar verder een metertje boeken uit had. Toen kreeg ik een nieuwe vriendin. Expres totaal ander meisje uitgezocht. Wat denk je? Ze had precies dezelfde kritiek als mijn vorige! Hoe dan? Blijkbaar was er niets noemenswaardigs veranderd in mij. Toen zag ik in dat mijn geest begrijpen niet genoeg was, om te veranderen moest ik gaan trainen.

Ik lees nu het boek Verbinding Verbroken van Johann Hari. Depressie is niet een chemische disbalans in onze hersenen maar een symptoom van onze Westerse manier van leven. Ego, hebzucht, individualisme, zinloosheid maken ons massaal doodongelukkig. Pilletjes helpen niet, een nieuw perspectief wel. Wil je gelukkiger worden? Dan moet je beginnen met het trainen van je geest en het ontmaskeren van je ego. Onbaatzuchtigheid, moed, eerlijkheid, kwetsbaarheid, dienstbaarheid, je kunt het allemaal trainen en in de spirituele tradities worden die thema’s al duizenden doorgegeven als weg naar zelfbevrijding. Onderzoeksjournalist Hari ontdekt anno 2019 door allerlei onderzoeken te vergelijken dat die weg inderdaad de juiste is.

Mooi dat hij er zo’n mooi en overtuigend boek van heeft gemaakt. Maar de bottom line voor de lezer dat hij zelf iets moet gaan doen om zijn status quo te doorbreken. Dat is niet zoeken naar een quick fix maar beseffen dat je geest moet trainen, en blijven trainen.

Als je je lichaam wil veranderen dan moet je je lichaam trainen. Dat begrijpt iedereen, iedereen heeft een idee bij hoe het zou zijn als je topfit bent. Maar als je gedachten, gevoelens en patronen wil veranderen dan moet je geest trainen. Maar dat vinden mensen moeilijk om onder ogen te zien. En precies dat, de moed om in de spiegel te kijken, is wat je dan nodig hebt.

Check onze pakketten als je de verbinding met lichaam en geest wil herstellen en wil kennismaken met de echtste versie van jezelf.