Je wordt een betere vader of moeder van de 100 Day Warrior

Tijdens de vorige editie ben ik begonnen met het wekelijks verzamelen van feedback van de deelnemers door middel van online enquetes. Er zijn allerlei effecten van de 100 Day Warrior die ik zag gebeuren maar als ik ze niet meet dan blijft het anekdotisch. Dus na negen edities zijn we dan begonnen met de ervaringen en de ontwikkeling van de deelnemers in kaart te brengen.

De meest voor de hand liggende effecten zijn uiteraard alle effecten die onderzoek naar krachtraining, voeding en meditatie ook consequent laten zien: vetverlies, krachttoename, meer energie, meer levenslust, beter slapen, betere concentratie, meer zelfinzicht etc etc.

(Meer lezen over de effecten van de 100 Day Warrior? Ga naar pagina over de 100 Day Warrior Formule.)

Het effect waar ik echter het meest trots op ben is dat ALLE deelnemers met kinderen rapporteren dat hun relatie met hun kinderen is verbeterd en verdiept. Een score van 100%! Hoewel het niet verwonderlijk is, is het toch gaaf om het zwart op wit te zien.

Het is een effect waar we nauwelijks bij stil staan maar waarvan de waarde nauwelijks in woorden is uit te drukken: hoe meer je als ouder in het hier en nu vertoeft, hoe meer je aanwezig bent. Door meditatie te beoefenen leer je je aandacht in het hier en nu te houden en je ervaring niet te veroordelen. Dus in plaats van altijd met je hoofd ergens anders te zitten cultiveer je innerlijke rust. Je kinderen voelen dat (natuurlijk). Die ervaren meer ruimte, rust en veiligheid, worden letterlijk meer gezien en gehoord en minder veroordeeld. Dat heeft weer invloed op hun gedrag.

Niemand doet mee aan de 100 Day Warrior om de relatie met zijn kinderen te verbeteren. Het is altijd een onverwachte bijvangst voor de deelnemer. En er zijn nogal wat mensen die juist niet deelnemen omdat er een kind is dat veel negatieve aandacht vraagt. Dat de stress in het gezin weleens bij de ouders vandaan zou kunnen komen is blijkbaar een blinde vlek.

Als er spanning in je leven of in je gezin is dan is het best wat je zelf kan doen innerlijke rust en ruimte creeren. Hoe dan ook wordt de druk dan minder. Je kan niets geven wat je zelf niet hebt. Door zelfliefde en aandacht te cultiveren kun je het overbrengen op anderen. Daar hoef je niets voor te ‘doen’, de kunst zit hem in het ‘zijn’.

De eerste 7 jaar zijn het meest bepalend voor de vorming van onze persoonlijkheid. Als ouder kun je bijdragen aan een aandachtvolle en oordeelloze omgeving door je eigen geest te trainen. Daar word je zelf gelukkiger van en je kinderen (en je partner) worden gelukkiger van een gelukkige vader of moeder.

(Wil je zelf meedoen aan de 100 Day Warrior or ‘asking for a friend’? Check de verschillen de pakketten op de pagina over pakketten en tarieven)